
Kiedy warto sięgnąć po sok z kiszonej kapusty?
Kiszona kapusta to bogate źródło witaminy C i naturalnych probiotyków. Sok z tego warzywa korzystnie wpływa na układ pokarmowy oraz odpornościowy. Usuwa z organizmu toksyny, bakterie, grzyby i pasożyty. Włączenie do swojej diety tego napoju pomoże zrzucić zbędne kilogramy, poprzez przyspieszenie przemiany materii. Dlaczego jeszcze warto pić sok z kiszonej kapusty (https://www.bee.pl/bio-food-sok-z-kiszonej-kapusty-300-ml-bio_p995131.html)?
Właściwości i zastosowanie napoju z kapusty
Swoje prozdrowotne właściwości kiszona kapusta zawdzięcza procesowi fermentacji. Wówczas powstaje kwas mlekowy, będący naturalnym probiotykiem. Korzystnie on wpływa na florę bakteryjną w jelitach. Eliminuje pasożyty i grzyby, wzmacnia procesy trawienne. Sok z kiszonej kapusty to dobre rozwiązanie na kłopoty żołądkowe, w tym zaparcia. Oprócz kwasu mlekowego sok posiada wiele cennych witamin i minerałów. Najważniejsze z nich to: witaminy A, C, E, K oraz potas, magnez, żelazo, fosfor i wapń. Substancje te w naturalny sposób podnoszą odporność organizmu. Wpływają również na powolne starzenie, dzięki zwalczaniu wolnych rodników. Właściwości soku z tej popularnej kiszonki obejmują profilaktykę groźnych schorzeń, m.in. nowotworów, miażdżycy czy choroby niedokrwiennej serca.
Kiedy stosować sok z kapusty?
Sok jest bogatym źródłem składników odżywczych, mineralnych i witamin, a przy tym posiada niewiele kalorii. Dzięki temu można z powodzeniem stosować go w diecie odchudzającej. Ze względu na szereg właściwości na układ pokarmowy, sok z kiszonej kapusty jest polecany przy zatruciu alkoholowym. W krótkim czasie dostarcza organizmowi niezbędnych substancji, a dodatkowo regeneruje wątrobę i florę bakteryjną. W niewielkich ilościach sok z kapusty pomaga na chorobę wrzodową żołądka, gdyż neutralizuje kwasy trawienne.
Spożywanie soku z kapusty wzmacnia serce i naczynia krwionośne. Dzięki zawartości luteiny wpływa też korzystnie na wzrok, chroniąc przed rozwojem zaćmy. Napój można pić codziennie, ale w niewielkich ilościach, około pół szklanki. W nadmiarze sok z kapusty może powodować problemy żołądkowe. Codzienne picie napoju jest polecane szczególnie w chłodnych miesiącach, w celu ochrony odporności przed wirusami i przeziębieniem.
Sok z kapusty to świetny sposób na poprawę zdrowia i odporności jesienią i zimą. Dzięki swojej niskiej kaloryczności sprzyja odchudzaniu. Kompleksowo ochrania układ pokarmowy i krwionośny, zapobiegając jednocześnie groźnym chorobom. Napój z kiszonej kapusty to smaczny i zdrowy produkt, który warto regularnie stosować.
Liść - timolina - pl.freepik.com